Casa Caridad adverteix que el nombre de persones usuàries del lliurament d’aliments ha crescut un 29% en l’últim any

L’Associació assenyala que la pujada del cost de la cistella de la compra i dels serveis bàsics com l’energia o l’habitatge, acreix les desigualtats socials

Cada vegada són més persones i famílies normalitzades les que acudeixen als serveis de l’ONG, on reben una atenció personalitzada per a donar resposta a les seues necessitats

Cada dia mengen gràcies a l’Associació Valenciana de Caridad 1.500 persones, a través dels seus diferents serveis

Casa Caridad apel·la a la solidaritat de la societat valenciana a través de la campanya Temps de NaviDAR

L’ONG està treballant per previndre que les persones amb recursos limitats queden en situació d’exclusió residencial

 L’Associació Valenciana de Caridad adverteix que l’augment del preu de l’energia, l’habitatge o la pujada dels costos dels productes bàsics acreix la situació de vulnerabilitat de les famílies valencianes. En 2022, l’Associació ha incrementat en un 29% les persones beneficiàries dels lliuraments de carros d’aliments i articles d’higiene. Segons les dades de l’ONG, fins a octubre d’enguany han acudit a aquest servei un total de 2.471 persones diferents, 554 més que en el mateix període de 2021. Això ratifica l’augment de les necessitats bàsiques que afecta cada vegada més a un major nombre de persones a València. Davant aquesta situació, l’entitat ha llançat la campanya Temps de NaviDAR amb l’objectiu de visibilitzar la labor amb les persones més necessitades i apel·lar a la solidaritat de la ciutadania valenciana.

Segons l’últim informe de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), la cistella de la compra ha experimentat un creixement del 15,2% respecte a l’any passat, la major xifra en els últims 34 anys. La pujada del preu dels béns de primera necessitat ha perjudicat a de moltes famílies valencianes que s’han vist amb la impossibilitat de fer la compra malgrat tindre un treball i una llar en el qual viure. Aquest increment, juntament amb el preu de l’energia, la pujada de lloguers o l’increment de factures i despeses mèdiques, entre altres, ha derivat en la necessitat de moltes persones d’acudir al repartiment de l’ONG per aliments i productes d’higiene. Amb aquesta mena d’ajudes s’evita que les persones queden en situació d’exclusió residencial, un dels principals objectius de l’Associació.

A aquest servei, se sumen el de menjador per a persones en situació de carrer i el menjador per a les persones allotjades en els centres d’acolliment temporal, així com els menús de l’alumnat dels tres Centres d’Educació Infantil que té l’Associació. En total, cada dia gràcies a Casa Caridad mengen més de 1.500 persones, una xifra que ha anat en augment en els últims mesos i les previsions apunten al fet que aquestes dades continuaran creixent de cara a final d’any. En aquest sentit, l’Associació s’està preparant per a afrontar un nadal que de nou suposaran un creixement de les atencions i que precisaran de la col·laboració amb les administracions i altres institucions per a donar resposta a les necessitats de les persones vulnerables de València.

En aquesta línia, el president de Casa Caridad, Luis Miralles, ha alertat que “la situació d’inestabilitat econòmica que estem vivint, unida a l’augment del cost de la vida, està generant un augment de la pobresa entre les famílies valencianes, que es tradueix en la seua impossibilitat per comprar productes tan bàsics com fruita, verdura, bolquers o ous. Per a millorar aquesta situació en la nostra ONG, hem adaptat les nostres instal·lacions, programes i serveis per a oferir una major resposta i poder cobrir les necessitats bàsiques d’aquests col·lectius”. 

Una atenció personalitzada 

“A casa Caridad ajudem les persones més desfavorides a eixir d’aquesta situació de vulnerabilitat a través de diferents accions i programes adaptats a les demandes i necessitats reals dels nostres usuaris. Per això, cada persona porta un seguiment per part d’un dels nostres treballadors socials, i, a més, rep atenció personalitzada per a planificar la seua inserció social” explica la gerent de Casa Caridad, Guadalupe Ferrer.

En aquest sentit, cal recordar que Casa Caridad compta amb dos centres d’acolliment temporal concertats amb la Generalitat en el Passeig de la Petxina, amb 63 places, i el multicentre Social de Benicalap amb un mòdul de convalescents, i un altre per a famílies, amb 65 places. Però, a més, també disposa del Projecte Fènix, un programa d’allotjament pioner a la ciutat de València amb 10 habitatges supervisats, 8 de les quals estan situades en un mateix edifici en la zona del Passeig de la Petxina, una altra en el barri de Benicalap i una més en Guillem de Castro.

Casa Caridad també desenvolupa la seua labor a través de les tres escoles infantils, el programa Escola-Família, tallers de promoció i habilitats socials, programes per a l’apoderament de dones o iniciatives per a millorar les capacitats laborals, entre altres. En ells s’atenen diversos perfils: persones sense llar, majors sense dret a prestació, joves desocupats, famílies sense recursos econòmics, immigrants sense treball, persones que reben algun tipus de prestació però que és insuficient per a cobrir totes les seues despeses… als quals se sumen nous perfils derivats de la complicada situació econòmica actual.

Temps de NaviDAR

Davant aquesta situació, l’Associació Valenciana de Caridad ha llançat la campanya Temps de NaviDAR. Des de l’ONG volen recordar que el Nadal és un temps per a celebrar, abraçar i trobar-se, però també per a fer costat als que més el necessiten. Aquesta campanya és una crida a la solidaritat de la ciutadania valenciana perquè aprofite els temps de celebració per a pensar en les persones més necessitades, ajudant Casa Caridad a aconseguir els seus objectius diaris i donar a conéixer la seua activitat, en una època d’incertesa econòmica. De fet, la despesa mig diària de Casa Caridad en 2021 va ascendir a 13.000 euros.

“La crisi de preus que estem vivint fa que estiguem més sensibilitzats amb la situació actual ja que la pujada dels serveis bàsics ens està afectant a tots, per això, és important recordar que hi ha persones que no tenen res, ni un llit on dormir, ni menjar per a alimentar-se o una persona a la qual abraçar. Sabem que són temps complicats per a tots i a casa Caridad ens esforcem tots els dies de l’any per a millorar la situació que viuen les persones més desfavorides. Però nosaltres també estem notant l’augment del cost de la vida, per això, necessitem el suport de la ciutadania valència. Cal recordar que una xicoteta aportació pot marcar la diferència, i que la col·laboració dels nostres socis, empreses amb valor i donacions, són els que ens permeten seguir avant i millorar cada dia per a oferir més i millors serveis a les persones usuàries de la nostra ONG” ha indicat Luis Miralles, president de l’Associació.

Deja un comentario