Casa Caridad atén un 35% més de persones en situació d’exclusió social

  • Un total de 3.378 persones usuàries han passat en 2021 per algun dels serveis de l’ONG enfront de 2.504 en 2020. Per primera vegada, Casa Caridad atén més dones, 1.198, que homes, 1.178
  • 1 de cada 3 persones beneficiàries dels programes de Casa Caridad són menors
  • En 2021 ha augmentat el nombre de persones usuàries que acudeixen al repartiment de productes de primera necessitat. Una tendència que continua en el que portem de 2022 fins a aconseguir al maig d’enguany la xifra més alta
  • L’ONG ha incrementat en 2021 un 74% les ajudes directes per a fer front a lloguers, tractaments mèdics o cursos de formació
  • L’Associació continua apostant per als pròxims anys pels habitatges supervisats i nous tallers que afavorisquen la inserció laboral i reforcen l’autonomia dels usuaris
  • L’entitat ha presentat el vídeo #NadieAtrás per a visibilitzar el compromís de l’ONG amb les persones més desfavorides

 

Valencia, 22 de juny de 2022.- L’Associació Valenciana de Caridad ha advertit de l’augment de les persones en risc d’exclusió social: En un any la xifra de persones ateses ha sigut de 3.378 el que suposa un increment del 35%, tal com es recull en la Memòria 2021 que s’ha presentat hui en la seu de Petxina. En total, entre tots els serveis i programes, l’ONG ha realitzat en 2021 més de 462.000 actuacions.

Durant la presentació en roda de premsa, Luis Miralles, president de Casa Caridad ha explicat que “la pandèmia de la COVID-19 va suposar una crisi econòmica que ha acrescut les desigualtats, situant a molta gent en la prima línia entre la normalitat postpandèmia i l’abisme de veure’s en una posició de vulnerabilitat. Persones que es van veure arrossegades per expedients de regulació temporal d’ocupació, pèrdues d’ocupació o altres situacions que van minvar els seus recursos. Este escenari perdura i les dificultats s’acreixen per la pujada constant del cost de la vida i de l’augment del preu dels productes bàsics”.

Desafortunadament el context post pandèmic no és molt encoratjador, i així ho confirmen les xifres. L’any 2020 Casa Caridad va atendre 2.504 persones diferents, mentre que l’any 2021 este número va augmentar a 3.378, un 35% més, de les quals 1.198 són dones, que per primera vegada supera als d’homes que van ser 1.178. També cal destacar que 1 de cada 3 persones beneficiàries són menors.

En resposta a esta situació, l’equip de l’Associació ha unit forces millorant i posant a disposició nous recursos amb l’objectiu de fer una societat més justa, igualitària i equilibrada donant resposta a totes les necessitats dels col·lectius vulnerables. Prova d’això, és que s’han triplicat les persones que acudeixen al repartiment de productes de primera necessitat, un servei que es va posar en marxa durant la pandèmia. Així, 2021 s’ha tancat amb 1.846 persones diferents usuàries d’aquest servei mentre que en 2020 van ser 600. Casa Caridad també ha repartit xecs de supermercat per a adquirir aliments frescos i peribles com a verdures, fruita, ous, carn o peixos. L’objectiu és que totes les persones tinguen accés a una nutrició equilibrada. En 2021 s’han repartit 2.242 d’estos xecs.

Les dades es mantenen a l’alça en aquest servei a conseqüència de la crisi econòmica i la pujada de preus en béns bàsics. “Després d’eixir d’una pandèmia sanitària en un any complicat i quan semblava que podíem veure la llum, la conjuntura actual ha demostrat que no és així. De fet, en aquest 2022, cada vegada són més les persones que acudeixen al lliurament de productes, i en un any pràcticament hem duplicat la gent que ve a este servei”, ha assenyalat Luis Miralles. Així, segons les últimes dades de l’ONG, al maig d’enguany en curs s’han atés 1.541 persones, enfront de les 865 del mateix mes de 2021

Per això, Guadalupe Ferrer, directora-gerent de Casa Caridad, ha posat èmfasi en la importància de continuar adaptant-se a tota mena de situacions, precisant que sense importar les circumstàncies l’objectiu sempre serà treballar en pro i per als més necessitats. “La crisi generada per la pandèmia de la COVID-19 va afectar moltes persones que van passar d’una situació de normalitat a tindre problemes per a poder afrontar el dia a dia, arribant a situacions extremes que han necessitat mesures noves per part de Casa Caridad per a evitar que moltes persones caiguen en situació de sense llar. Ara continuarem oferint totes les opcions perquè la gent afectada per la inflació, la desocupació o els problemes geopolítics no es quede darrere i puga accedir als serveis més bàsics que precisa qualsevol persona”, ha agregat la directora-gerent.

Però no sols això, Casa Caridad va més enllà, i el seu equip de professionals fa un seguiment detallat de les persones que precisen dels seus programes. “El servei de menjador no és només un recurs destinat a cobrir la necessitat bàsica d’alimentació de les persones sense llar i sense recursos. Cada persona porta un seguiment i rep atenció social per l’equip de treball social per a planificar la seua inserció social. Este departament ha realitzat 3.417 entrevistes en 2021, un 26% més que l’exercici anterior”, ha subratllat Guadalupe Ferrer.

 

Ajudes econòmiques més necessàries que mai

En la mateixa línia, Casa Caridad va haver de reforçar el seu programa d’ajudes econòmiques directes per a facilitar a les persones usuàries una aportació addicional per a fer front a lloguers, factures, tractaments de salut o cursos de reinserció laboral, entre altres. En 2021, l’Associació va concedir 143 ajudes econòmiques directes per un import total de 61.928 euros, la qual cosa suposa un increment del 74% respecte a l’any anterior. La meitat d’estet import s’ha destinat al pagament de lloguers i altres solucions residencials, una mesura que evita que estas famílies puguen veure’s abocades en una situació d’exclusió residencial. “Estas ajudes continuen sent molt important en aquest 2022 i per això hem augmentat la partida en els pressupostos d’esta línia”, ha indicat Luis Miralles.

En 2021, s’han allotjat en els centres d’acolliment temporal de Casa Caridad un total de 389 persones. D’elles, 257 ho han fet en les instal·lacions de Petxina, on homes i dones comparteixen un mateix espai i realitzen una sèrie d’activitats per a fomentar la seua convivència. En el mòdul de convalescents de Benicalap enguany s’han acollit a 78 persones diferents. En aquest espai es treballa tant la recuperació física i emocional dels albergats com el seu vessant social, 3 de cada 10 persones usuàries d’este mòdul són majors de 65 anys. El mòdul de famílies ha acollit a 55 persones de 13 nacionalitats diferents.

 

Compromís i lliurament de cara al futur

De cara al futur, l’objectiu de Casa Caridad és continuar treballant amb compromís i repartiment per a ajudar a totes les persones en situació de risc d’exclusió, desenvolupant projectes que milloren les seues condicions. Per a això, continuarà avançant en el Projecte Fènix d’habitatges supervisats, ampliant el nombre de pisos destinat a esta iniciativa. “La finalitat d’aquests habitatges és reproduir de manera precisa les condicions d’una llar perquè les persones usuàries adquirisquen els hàbits i puguen romandre el temps necessari fins que siguen capaços de recuperar la seua autonomia i independitzar-se llogant un habitatge o habitació, una iniciativa modèlica que volem continuar desenvolupant en els pròxims anys”, ha explicat Luis Miralles.

D’altra banda, i amb l’objectiu de continuar treballant en la inserció social de les persones usuàries de Casa Caridad, l’ONG ha posat en marxa una sèrie de tallers per a oferir-los un espai de treball terapèutic ajustat a les necessitats i característiques de cadascuna. Amb esta iniciativa es busca la recuperació d’habilitats socials i laborals. “La producció d’articles fets pels participants i la seua venda a través de donacions fomenta l’autoestima i autorealització. A més, el treball en equip afavoreix la creació de xarxes de suport mutu i evita l’aïllament i desarrelament social”, ha assenyalat el president de l’entitat. Així, en 2022 s’han obert nous programes que fomenten les possibilitats d’oferir una oportunitat laboral a les persones usuàries, com el projecte formatiu que s’està desenvolupant amb Turisme de la Generalitat Valenciana i l’Associació Empresarial Hotelera i Turística de la Comunitat Valenciana (HOSBEC).

El president de Casa Caridad ha exposat aquestes xifres “darrere de les que hi ha persones reals que ens necessiten. Encara queda molta faena per fer, però segur que amb el suport de la societat valenciana es podrà continuar realitzant i millorant la situació de les persones més vulnerables”. En este sentit, l’ONG ha presentat un vídeo per a explicar la labor que realitza Casa Caridad amb els usuaris i el compromís l’Associació Valenciana de Caridad per a no deixar a ningú arrere independentment del seu context personal i la conjuntura econòmica i geopolítica.

 

Sobre Casa Caridad

Casa Caridad Valencia es una institución benéfica privada, declarada de utilidad pública, dedicada a resolver las necesidades más básicas de las personas sin hogar y en riesgo de exclusión social. Actualmente sus servicios incluyen comedor social, centros de acogida, escuelas infantiles, centros de recuperación personal y programas de búsqueda de vivienda y empleo, entre otros. La Asociación cuenta con la sede central en Pechina y el Multicentro Social en Benicalap. Dispone de tres Centros de Educación Infantil (en Pechina, Benicalap y Torrent) donde atienden a más de 160 niños de 1 a 3 años. A través de estos servicios, el departamento de Trabajo Social apoya la inserción social mediante un seguimiento personalizado. La entidad también cuenta con el Proyecto Fénix de viviendas supervisadas.

Deja un comentario