El 52% de les atencions de Casa Caridad han sigut a dones

L’Associació Valenciana de Caridad ha atés en 2022 a un total de 2.173 dones en els seus diferents serveis, 842 més que a l’any anterior

De totes les persones ateses a Casa Caridad, més de la meitat han sigut dones que han assistit a algun dels serveis de l’ONG entre els quals es troben el menjador social, els centres d’acolliment temporal, les Escoles Infantils, el Programa Escola Família, el Programa de Recuperació Social o el Projecte Fènix

L’Associació treballa amb elles a través de diferents iniciatives en les quals assisteixen a tallers formatius i xarrades per a enfortir la seua autoestima, com el Grup de Suport Mutu entre Dones que va començar l’any passat

Més de la meitat de les persones ateses per l’Associació Valenciana de Caridad en 2022 han sigut dones. Una xifra que posa de manifest el creixent fenomen de la feminització de la pobresa que des de la crisi socioeconòmica s’ha vist agreujat. Segons les dades de Casa Caridad en els últims anys la presència de dones en els diferents serveis de l’Associació ha anat augmentant progressivament arribant a atendre en 2022 a 2.173 dones, 842 més que l’any anterior.

En aquest sentit, Luis Miralles, president de Casa Caridad ha advertit que “les dificultats en el mercat laboral, les responsabilitats familiars, la complexitat d’accedir a un habitatge i la major vulnerabilitat, fan que les dones usuàries de Casa Caridad necessiten una atenció especialitzada. Per aquest motiu, des de l’Associació hem adaptat els nostres serveis i també hem creat programes específics prioritzant una atenció personalitzada per a donar resposta a les seues necessitats de manera individual”.

L’Associació Valenciana de Caridad ha registrat el percentatge més alt de dones ateses des dels seus inicis en tots els seus serveis, una xifra que ve determinada per la desigualtat de gènere i les barreres socials i econòmiques i que provoquen que les dones representen el 70% de les persones en situació de pobresa en el món.

De les 2.173 dones, 1.557 van ser adultes i 616 xiquetes. La major part de la població femenina que acudeix a l’ONG porta al seu càrrec a menors. Moltes d’aquestes famílies són biparentals com és el cas del 72% de les famílies que acudeixen a l’Escola Infantil de Benicalap, però, continua havent-hi un important número de monomarentals, com és el cas del 60% de les famílies que arriben a l’Escola Infantil de Petxina. A més, el 64% d’aquestes famílies tenen 2 o més menors al seu càrrec, per la qual cosa requereixen accedir a més recursos bàsics com a aliments, productes d’higiene i altres articles específics per als més xicotets com a bolquers.

La pobresa cada vegada més feminitzada

Segons les dades de Casa Caridad, en els últims anys les atencions a dones han anat creixent progressivament fins a superar als homes. En 2021, el número de la població femenina ja va ser superior al d’homes, mentre que en 2020 estàs representaven el 36% de les persones usuàries de l’entitat.

“Des de fa diversos anys a Casa Caridad hem registrat un augment del nombre d’atencions a dones, la pandèmia que va arribar en 2020 va empitjorar aquesta situació, i l’actual crisi social i econòmica l’està agreujant. A més, respecte a les professions que exerceixen les usuàries de Casa Caridad, aquestes estan centrades en els sectors de neteja, hostaleria i cura de persones majors, alguns dels perfils més afectats per la pandèmia. Per això, des de Casa Caridad treballem dia a dia per a oferir totes les opcions que siguen a les nostres mans perquè la població femenina no es quede arrere i que conega quins són els seus drets fonamentals que precisa qualsevol persona”, explica Guadalupe Ferrer, directora gerent de l’Associació.

Recursos específics

L’Associació Valenciana de Caridad ha apostat per la creació d’espais de reflexió, presa de consciència i escolta per a les dones usuàries del servei d’escola infantil dels tres centres. Entre els diferents programes i serveis que s’han impulsat, destaca el Grup de Suport Mutu entre Dones, que va començar l’any passat i que compta amb tallers que estan sent impartits per professionals de l’àmbit de la psicologia, i amb el suport i supervisió de l’equip de Treball Social dels Programes Escola Família.

“En les activitats formatives del Programa Escola Família ens centrem en formar i enriquir la vida familiar, proporcionant coneixements i actituds per a la correcta educació i cura dels més xicotets de la casa. En aquest sentit, sempre dediquem gran part del nostre temps a escoltar les necessitats dels pares i mares i, des del departament de Treball Social ens vam adonar que existia la necessitat de crear un espai destinat exclusivament per a les mares en el qual poder treballar diferents aspectes relacionats amb la seua autoestima i el seu apoderament i millorar així la confiança en elles mateixes i la capacitat de decisió. Portem quatre mesos amb el taller, i fins al moment, el grup està tenint un gran acolliment entre les participants”, conclou Pablo Yániz, responsable del programa Escola-Família.

Aquest nou projecte forma part del Programa Escola Família en el qual els professionals de Casa Caridad treballen una intervenció social individualitzada amb les mares i pares de l’alumnat amb un seguiment i supervisió de la situació econòmica, social i laboral de les famílies, i una formació a través del servei Escola de Mares i Pares. Entre les actuacions que es realitzen destaquen l’orientació laboral i l’acompanyament en la cerca activa d’ocupació, la informació i motivació per a la realització de cursos formatius específics o els acompanyaments mèdics, hospitalaris, entre altres gestions.

 

Deja un comentario