La desigualtat es feminitza: La meitat de les persones usuàries de Casa Caridad són dones

En 2006, el 12% de les persones usuàries del menjador eren dones i en el cas de l’alberg aquest percentatge era del 28%. En 2021, la xifra ascendeix al 50% de les persones usuàries de l’Associació
La crisi generada per la COVID-19 ha agreujat la situació socioeconòmica de la població femenina, que es fa càrrec de fills i familiars
En els últims anys, Casa Caridad ha adaptat els seus serveis i instal·lacions per a afavorir la reinserció i l’apoderament de la dona en situació de sense llar
Diferenciació de les places en els albergs, serveis per a famílies ‘monomarentales’, tallers específics o el ‘Espai Dona’ han afavorit la inclusió i seguretat de les usuàries de Casa Caridad
Valeria va trucar a la porta de Casa Caridad esperant que pogueren acollir-li després de diversos anys d’immenses dificultats per a eixir d’una situació d’exclusió social que la deixava al carrer i sense recursos. Tenia 20 anys i es va trobar sense suport familiar ni social ni ingressos suficients per a seguir. Ella és una de les dones a les quals atén Casa Caridad i que sumen ja la meitat de les persones usuàries de l’Associació en 2021, el percentatge és el més alt dels últims 15 anys. “És una xifra que demostra la feminització de la pobresa i l’augment del risc d’exclusió social d’aquest col·lectiu. Un augment accentuat en els dos últims anys a causa de la crisi socioeconòmica que ha generat la COVID-19 i que ha impactat especialment en la població femenina, que assumeix, en molts casos, la cura de fills i familiars”, explica Luis Miralles, president de Casa Caridad.
En 15 anys s’han duplicat les dones ateses
Segons les dades de Casa Caridad, en els últims anys la presència de dones en els serveis ha anat augmentant progressivament. Així, per exemple, entre 2006 i 2012 la presència mitjana era de 70% homes i 30% dones, una xifra que es va situar en una proporció 60%-40% en els anys posteriors. De fet, en 2020 en els centres d’acolliment el 65% eren usuaris i el 35% eren usuàries i en els menjadors socials era de 60% d’homes enfront del 40% de dones. Un percentatge que en un any s’ha igualat fins a situar-se en 51% de població masculina i un 49% femenina.
“La situació de les dones que acaben al carrer és més problemàtica i es veu agreujada per una sèrie de dificultats afegides, com la violència de gènere. A aquesta vulnerabilitat se sumen més traves per a accedir al mercat laboral, ocupacions més precàries i la responsabilitat dels menors i el treball domèstic. Necessitem oferir-li una reposada adequada a les seues necessitats”, explica Guadalupe Ferrer, directora gerent de l’ONG.
Més recursos específics
Des de l’àrea de Treball Social de Casa Caridad afirmen que la major part de recursos socials per a persones en situació de sinhogarismo estan dirigits a homes o són mixtos. “Les dones precisen de més serveis específics. En els últims anys, les entitats del tercer sector i les administracions públiques estan adaptant infraestructures i mitjans només per a la població femenina”, explica Cristina Sánchez, responsable de Treball Social de l’ONG.
Casa Caridad porta treballant en l’apoderament de la dona i l’adequació dels serveis a les necessitats que demanda aquest col·lectiu des de fa més de 20 anys. L’any 2000 es van realitzar obres en el centre d’acolliment de Petxina per a separar per plantes els allotjaments per a homes i dones. Quan l’entitat va obrir el multicentre Social de Benicalap en 2016, amb una part de l’alberg destinat a famílies, el percentatge de dones acollides va passar del 25% al 40%, fins a situar-se en 2021 en el 50% gràcies també a l’obertura dels habitatges supervisats del projecte Fènix en 2018.
En el menjador social, aquesta realitat també s’ha vist reflectida. De fet, en 2008, segons les dades de l’Associació, en el menjador social el 87% eren homes i el 13% dones. Amb la gestió temporal a partir de 2012 dels menjadors de Santa Cruz i Paterna, destinats principalment a famílies, la proporció de dones va ser en augment fins a situar-se prop del 50%.
A més, se’ls dona prioritat per a “alleujar” problemàtiques addicionals, com l’escolarització dels xiquets: en els últims anys, el percentatge de famílies ‘monomarentales’ a les escoles infantils de Torrent, Benicalap o Petxina ha crescut.
Escolta activa de les dones
“Hem passat enquestes preguntat quines mesures els agradaria que es prengueren, treballant d’una forma més concreta amb elles, abrigallades per l’equip de treball social. Sobre la base d’aquests resultats, es van diferenciar les places dels centres per plantes d’homes i de dones, amb banys i dutxes diferents perquè estigueren en un ambient més protegit”, indica la responsable de Treball Social.
També s’han creat tallers específics com ‘Teixint Xarxes’ o el ‘Espai Dona’, un espai en el qual les dones poden expressar les seues inquietuds i es treballa amb elles en la seua reinserció social, alhora que es genera un sentiment de protecció i seguretat. “Són punts de trobada en els quals a través de diferents activitats d’oci o d’artesania es fomenta un bon ambient, es troben lliures per a expressar les seues emocions i s’estableix una xarxa de suport important entre elles”, afig Cristina Sánchez.
Dia Internacional de la Dona
Al llarg d’aquests dies, Casa Caridad ha realitzat diverses activitats amb motiu del Dia Internacional de la Dona com a xarrades sobre la prevenció en violència de gènere, una exposició sobre dones pioneres o l’elaboració d’una pancarta que s’ha mostrat en la concentració que les persones usuàries de l’entitat han realitzat hui a les portes dels centres de Petxina i Benicalap.
Finalment, l’entitat destaca la feminització de la plantilla de Casa Caridad que actualment compta amb un 74% de treballadores enfront del 26% de treballadors i l’elaboració d’un Pla d’Igualtat i Diversitat.
Sobre Casa Caridad
Casa Caridad Valencia es una institución benéfica privada, declarada de utilidad pública, dedicada a resolver las necesidades más básicas de las personas sin hogar y en riesgo de exclusión social. Actualmente sus servicios incluyen comedor social, centros de acogida, escuelas infantiles, centros de recuperación personal y programas de búsqueda de vivienda y empleo, entre otros. La Asociación cuenta con la sede central en Pechina y el Multicentro Social en Benicalap. Dispone de tres Centros de Educación Infantil (en Pechina, Benicalap y Torrent) donde atienden a más de 160 niños de 1 a 3 años. A través de estos servicios, el departamento de Trabajo Social apoya la reinserción social mediante un seguimiento personalizado. La entidad también cuenta con el Proyecto Fénix de viviendas supervisadas.