Les dificultats econòmiques i conjunturals agreugen la situació de les famílies de les escoles infantils de Casa Caridad

El 20% de les famílies que sol·liciten plaça en els Centres d’Educació Infantil de l’Associació no compten amb ingressos. 8 de cada 10 dones es troben en situació de desocupació. La meitat de les famílies amb recurs residencial tenen deutes amb el lloguer i/o subministraments. Creixen les famílies monoparentals que ja són un terç del total. A més, el 42% de les famílies que porten als seus fills a aquests centres són nombroses. L’Associació Valenciana de Caridad atén a les seues Escoles Infantils a 148 menors entre 1 i 3 anys en situació de vulnerabilitat. En els seus centres, a més de donar una educació gratuïta als menors, l’equip de treball social ofereix als progenitors un programa adaptat a les seues necessitats

La crisi energètica, la inflació i les dificultats per a accedir al mercat laboral agreugen la situació de les famílies que porten als seus fills i filles als Centres d’Educació Infantil de Casa Caridad. La tornada al col·le es fa més complicada per a aquest col·lectiu que precisa d’una atenció personalitzada i ajudes complementàries per a fer front al dia a dia. Segons les dades de l’equip de Treball Social, el 20% de les famílies que han sol·licitat plaça a les escoles infantils no compten amb ingressos i depenen d’entitats com a Casa Caridad o d’ajuda de les administracions públiques o familiars. Famílies en la seua majoria composta per menors de 35 anys i amb dos o més fills/as. De fet, el 42% de les famílies usuàries de l’Associació són nombroses.

“Cada vegada són més les persones que davant la complicada conjuntura econòmica precisa d’alguna mena d’ajuda perquè no pot fer front a totes les seues despeses, alguna cosa que s’acreix en els col·lectius més vulnerables”, explica Luis Miralles, president de Casa Caridad, qui assenyala que “la meitat de les famílies amb recurs residencial que acudeix a Casa Caridad tenen problemes amb el lloguer i/o subministraments, una situació cada vegada més habitual, que ens ha portat a donar ajudes socials directes perquè puguen fer front a aquestes factures i no es queden al carrer”.

En el cas de les famílies de les Escoles Infantils, el 54% de les ateses viu en pisos de lloguer mentre que el 20% ho fa en habitacions de lloguer, en aquest últim cas solen ser famílies monoparentals, un grup que ja representa una de cada tres de les usuàries dels Centres d’Educació Infantil. De totes aquestes famílies, més del 40% té deutes d’arrendament o en l’abonament de factures com la llum, l’aigua o tractaments de salut.

Dones més vulnerables

Especialment preocupants és el cas de les dones. D’aquestes, el 77% es troben en situació de desocupació, i les que estan treballant, en la seua majoria són en treballs esporàdics i sense contracte. En el cas dels homes, més de la meitat estan també desocupats. Tot això fa que només una mica més d’un terç de les famílies entrevistades tenen una nòmina com a principal font d’ingressos, una cosa insuficient per a cobrir les necessitats bàsiques d’una família.

Així, en 2021, l’Associació ha concedit 143 ajudes econòmiques directes a usuaris per un import total de 61.928 euros, la qual cosa suposa un increment del 74% respecte a l’exercici anterior. A més, moltes d’elles participen regularment en la distribució d’aliments frescos i no peribles, articles d’higiene, com a bolquers, i xecs per a canviar en supermercats. “Uns productes que han incrementat el seu valor per la inflació i que ha fet que hàgem d’augmentar la partida destinada a aquest servei”, explica Luis Miralles.

Tornada al col·le a casa Caridad

En aquest context, els Centres d’Educació Infantil de Casa Caridad situats a Torrent, Benicalap i Petxina li donen la benvinguda al nou curs escolar a 148 menors d’entre 1 i 3 anys d’edat de famílies vulnerables. “La finalitat de la formació que impartim en tots els centres educatius de Casa Caridad és poder contribuir al desenvolupament integral i harmònic dels menors en totes les seues dimensions: física, artística, cognitiva, emocional, social i afectiva”, explica Pablo Yaniz, Treballador Social de Casa Caridad.

L’equip de professionals de Casa Caridad treballa amb xiquets i xiquetes des d’edats molt primerenques per a intentar compensar els efectes que les desigualtats d’origen cultural, social i econòmic tenen en el seu aprenentatge. L’entitat promou l’educació per la integració social des de la infància, acollint a menors d’una trentena de nacionalitats diferents, en la seua majoria procedents d’Espanya, Colòmbia, Nigèria, Hondures, el Marroc, l’Equador i el Pakistan.

Casa Caridad és una institució pionera que lidera l’àmbit socioeducatiu de les persones més necessitades. La seua missió consisteix a oferir una educació gratuïta, que inclou uniformes, material escolar -donat per empreses com Imagine Office-, activitats extraescolars, servei de menjador o escola d’estiu, i en igualtat de condicions, atenent a tota mena de famílies i realitzant una intervenció social completa. “A més de treballar amb el nostre alumnat, prestem especial atenció a les mares i pares d’aquests menors per a treballar amb ells tant l’aspecte soci-educatiu com totes les necessitats derivades de la seua situació personal, que passen des de donar-los suport en la cerca d’ocupació, tramitació de gestions administratives o ajudes econòmiques i materials, entre altres”, assenyala Pablo Yaniz.

Les Escoles Infantils de Casa Caridad han rebut un total de 154 sol·licituds per al curs 2022/2023 registrant una demanda bastant alta en comparació amb les 90 places lliures disponibles. “La demanda de places a les nostres escoles infantils continua sent elevada. El que confirma que desafortunadament cada dia augmenta el nombre de famílies amb dificultats socioeconòmiques que no poden fer front als costos de l’educació. A més, a casa Caridad aquestes famílies troben un espai on els atenem i acompanyem en la cerca de solucions a les seues necessitats”, indica el president de Casa Caridad.

 

Deja un comentario